Goed herstellen van een hamstringblessure
Is mijn hamstringblessure erg?
Net toen je dat sprintje wilde trekken. Net toen je voor die verre bal ging. Het schoot erin. Het voelt als kramp, maar dan met scherpe pijnscheuten.
Het is inmiddels alweer een tijdje later en gaat het nog niet goed met je. Rekken doet pijn, je been buigt moeilijk en misschien heb je wel een blauwe plek of een stijf bovenbeen. Je weet even niet wat je moet doen. Rustig aan bewegen? Wachten? Hoe erg is het eigenlijk?
Er zijn drie niveaus hamstringblessures
Die felle pijn in je bovenbeen kan een spierscheuring zijn. Er zijn drie niveaus.
- Je voelt het wel, maar als je wandelt merk je het bijna niet. Als je gewoon rust gaat het waarschijnlijk vanzelf weer over.
- Als je op je bovenbeen drukt doet het pijn. Het is ook dikker. Ook als je wandelt of gewoon je knie buigt voelt het al onprettig. Je doet er goed aan om samen te werken met een fysiotherapeut; om snel te herstellen en herhaling te voorkomen.
- Je loopt met krukken. De pijn zit in je bovenbeen én de spieren eromheen. Houd er rekening mee dat je geopereerd moet worden. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.
Verrekte hamstring, hoe is het gebeurd?
Om de kans op een chronische blessure te voorkomen, willen we graag weten hoe het gekomen is. We richten ons op pijnbestrijding en ontspanning met dieptemassage en bijvoorbeeld dry needling.
We doen het rustig aan. Als je een verrekte hamstring hebt, heb je meestal genoeg kracht in je spieren – ze zijn alleen niet los en lang genoeg.
Aandacht en zorg
Je krijgt, tussen de behandelingen door, oefeningen die helpen de spier te ontspannen en op een zachte manier tot kracht te komen. Je krijgt bijvoorbeeld een alternatief beweegprogramma, zoals zwemmen. En oefeningen voor je bekkengewrichten en je lage rug. Je krijgt rekoefeningen en we werken aan het op kracht brengen van je hamstrings (als dat nodig is). Het is goed om die oefeningen te blijven doen; een aantal maanden lang, twee keer per week.
Meer last op hogere leeftijd
Vooral sportieve senioren hebben, in het begin van het seizoen last van hamstringblessures. Alles is dan nog een beetje stram en je gaat er te hard in. Risicosporten zijn rugby, voetbal en bijvoorbeeld atletiek.
Risico’s
- Leeftijd
- Instabiliteit van de knie
- Slechte warming-up
- Eerdere blessures
- Onvoldoende lenigheid
- Verkorte hamstring(s)
- Scheefstand van het bekken
Zorg voor jezelf. Maak die afspraak.
Het is belangrijk dat je niet te lang met een verrekte hamstring doorloopt. Ook niet als je twijfelt. Je kunt gewoon even bellen, mailen of het contactformulier invullen en langskomen. We helpen je graag.