Wat fysiotherapie kan doen bij Parkinson
Ik wil beter bewegen. Ik heb Parkinson
Denken gaat moeizamer. Bewegen is moeilijker. Je beeft, je spieren voelen stijf, het is lastig om in beweging te komen. Je bent langzamer gaan bewegen.
Daar heb je allemaal medicijnen voor. Toch is dat niet genoeg. De klachten zijn er, ze zullen erger worden en je zoekt een manier om in beweging te blijven.
Fysiotherapie bij Parkinson als aanvullende behandeling
De kans is groot dat je Levopoda slikt. Dan weet je waarschijnlijk ook dat het, hoewel het een krachtig medicijn is, niet alle klachten verhelpt; zoals afname van het gevoel voor evenwicht. Daarbij kan het medicijn bij langdurig gebruik ook nieuwe klachten opleveren zoals onvrijwillige bewegingen.
Veel patiënten vullen de medische behandeling daarom aan met een niet-medische. Zoals fysiotherapie.
Hoe fysiotherapie helpt bij Parkinson
Wat gaat er allemaal moeilijk? Lopen? Je omdraaien in bed? Opstaan uit je stoel? We helpen je bij het verbeteren van je houding, evenwichtsgevoel, het ontwikkelen van soepele, sterke spieren en het op peil houden van je conditie. Zo werken we met een beweegprogramma op maat toe aan een voor jou zo prettig mogelijke actieve leefstijl.
Werken aan je conditie, hulp bij specifieke bewegingen en een zo actief mogelijke leefstijl. In combinatie met voorlichting zal het je helpen ook op langere termijn op een veilige manier actief te blijven. Zodat je zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk kunt leven.
Je krijgt een serie oefeningen, rek- en strekoefeningen, houding, beweging en krachttraining, die je op de goede momenten van de dag kunt doen. Het is een programma gebaseerd op wat jij kunt en wilt doen, en op de ontwikkeling van de ziekte.
Perkinson in het begin: bewegen gaat nog goed
Het is belangrijk om in deze fase een goed beweegprogramma op te stellen. Je spieren blijven soepel en sterk, je kunt nog goed werken aan je evenwicht en je houdt je conditie op niveau (of verbetert die). Je leert de kans op blessures te verkleinen, met zekerheid te bewegen en het risico op vallen te minimaliseren.
Parkinson verloop: het gaat allemaal wat minder
Het wordt een beetje lastiger: bewegen, je evenwicht bewaren, je conditie op peil houden. Er zijn inmiddels ook specifieke bewegingen die je moeite kosten: je omdraaien in bed, opstaan uit een stoel, iets pakken. We ontwikkelen oefeningen om je bij die taken te helpen.
We helpen je ook bij het zelfstandig controleren van je Parkinson klachten. Je leert je lichaam goed kennen, herkent achteruitgang en weet wat je kunt doen om je lichaam op een zorgvuldige, veilige manier in beweging te houden. Dat doen we met een persoonlijk programma gericht op plezierige bewegingen. Zodat u een actieve leefstijl kunt onderhouden tijdens het verloop van de ziekte.
Blijven bewegen, zolang het kan, op welke manier dan ook
We moedigen aan dat je in beweging blijft. Minstens vijf dagen in de week een half uurtje: zwemmen, wandelen, wat jij fijn vindt. Het hoeft overigens niet een aaneengesloten half uur te zijn; drie keer tien minuten is net zo goed.
Sportief type? Ga zo lang mogelijk door. Er zijn speciale Parkinsonoefengroepen voor zwemmen of bijvoorbeeld gymnastiek. We helpen je graag bij het zoeken naar een voor jou geschikte groep als je dat wilt.