Het belang van een zorgvuldig herstelproces na een herniaoperatie


Hoe kom ik na de hernia-operatie weer snel op de been?

Je wist het wel. Maar het valt toch tegen. Na je hernia-operatie wil je snel weer dat alles gewoon wordt. Hoe kun je snel weer helemaal alles doen, zonder je zorgen te hoeven maken over overbelasting?

Fysiotherapie hernia programma voor houding en beweging

Je krijgt een persoonlijk fysiotherapie programma, gebaseerd op je klachten, je lichaam en je leefstijl. Dat programma bestaat uit het los maken van de spieren rondom de hernia, het lang maken van die spieren en het trainen van die spieren. Je krijgt hulp bij het verbeteren van je houding en de manier waarop je beweegt.

Hulp bij het opletten

Vooral in de eerste zes weken moet je opletten bij hele alledaagse bewegingen. Je moet ze net even anders doen. Omdat het zulke gewone bewegingen zijn, kun je makkelijk vergeten dat je erop moet letten. Door regelmatig terug te komen bij de fysiotherapeut en extra uitleg te krijgen over het hoe en waarom van sommige do’s and dont’s, blijven ze beter bij en kun je er beter op letten.

Hou in de herstelperiode het volgende aan:

Neem regelmatig rust, door ook echt even te gaan liggen. Bouw je uithoudingsvermogen heel rustig op: wandel of fiets op een hometrainer. Na anderhalve maand kun je ook buiten fietsen en bijvoorbeeld gaan zwemmen.

Zitten is belastend. Ga in de eerste anderhalve maand na de hernia operatie niet langer dan twintig minuten zitten (ook als passagier in de auto). Zorg dat je zit op een stoel met een hoge rugleuning die steun biedt in je zij. De stoel moet hoog genoeg zijn om tegen de leuning te kunnen zitten met je voeten bij de grond. Zak niet onderuit. Steun als je wilt je onderrug met een kussen.

hernia Amersfoort

Til niets voordat je onze fysiotherapeuten gesproken hebt. We leren je de juiste techniek –dicht op het lichaam, rustig, zonder te ver te buigen of draaien en met twee handen te tillen– en drukken je nog eens goed op het hart dat je alleen licht mag tillen.

Doe de eerste vier tot zes weken na je hernia operatie niets in huis. Niet dweilen of stofzuigen. Na die eerste periode kun je rustig weer wat doen, maar met rust en aandacht voor je houding en beweging.

Wanneer mag ik wat weer doen?

Je mag voorlopig niet intensief bewegen. Nadat je de controleafspraak bij de specialist hebt gehad, kunnen we een bewegingsprogramma opstellen dat je op een zorgvuldige manier zal begeleiden. Hetzelfde geldt voor je werk: pas na die eerste controleafspraak mag je niet werken. Die afspraak vindt een goede anderhalve maand na de hernia operatie plaats. Vanaf dat moment kun je, rustig aan, ook gaan zwemmen.

Hernia operatie gehad? Zorg voor jezelf. Maak die afspraak.

Het is beter om even langs te komen. Ook al is de pijn licht, ook al weet je niet precies wat het is. Het is namelijk altijd slecht en zelfs schadelijk om te lang met een klacht rond te lopen. We onderzoeken je graag even en helpen je op weg.

Het is ongelofelijk belangrijk dat je niet te lang doorloopt met klachten. Ook niet als je twijfelt. Je kunt gewoon even bellen, mailen of het contactformulier invullen en langskomen. We helpen je graag.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!